Griep- en pneumokokkenvaccinatie – Maatschap huisartsen Rozenburcht – CAPELLE AAN DEN IJSSEL
Header afbeelding
Nieuwe Laan 8 2902 BW CAPELLE AAN DEN IJSSEL

Terug naar overzicht

Griep- en pneumokokkenvaccinatie

Griep- en pneumokokken vaccinatie 2022

Voor wie is de griepprik?

De griepprik is voor mensen met:

 • een leeftijd van 60 jaar en ouder. Hier horen ook de mensen bij die vóór 1 mei van het volgend jaar 60 jaar worden;
 • een longziekte, zoals astma waarvoor ontstekingsremmers gebruikt worden, COPD en ernstige en langdurige longschade na COVID-19;
 • een probleem in de functie van het hart, zoals na een hartaanval, hartritmestoornissen of hartfalen;
 • Diabetes type 1 en 2; 
 • een nierziekte;
 • weinig afweer door een ziekte (bijvoorbeeld HIV) door een medische behandeling, zoals chemotherapie of een beenmergtransplantatie, of door medicijnen die uw afweer lager maken;
 • neurologische en neuromusculaire ziekten zoals mensen met een spierziekte of andere ziekte(n) aan het zenuwstelsel zoals Parkinson of ALS, mensen die een hersenbloeding of herseninfarct doormaakten, mensen met epilepsie of kinderen met psychomotore aandoeningen (algehele ontwikkelingsachterstand);
 • zeer ernstig overgewicht ( BMI (Body Mass Index)≥ 40);
 • dementie;
 • een cochleair implantaat;
 • een verstandelijke beperking;
 • die 22 weken of meer zwanger zijn tussen oktober en 31 december;
 • een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen).

Voor wie is de pneumokokkenprik?

Voor mensen van 66 tot en met 69 jaar (geboren vanaf 1-1-1953 tot en met 31-12-1956). De pneumokokkenprik werkt vijf jaar. Er zijn niet genoeg vaccins om alle mensen van 60 tot en met 79 jaar in één keer uit te nodigen. Dit gebeurt daarom in meerdere jaren. 

Ik behoor wel tot een van de doelgroepen, maar heb geen uitnodiging ontvangen, wat moet ik doen?
Als u wel tot een van de bovengenoemde doelgroepen, maar u heeft geen uitnodiging ontvangen, neem dan even telefonisch contact op met uw huisartsenpraktijk.

Wanneer mag je geen griep- of pneumokokken prik krijgen of is het beter om de griep- of pneumokokken prik uit te stellen?

 • Kinderen die jonger zijn dan 6 maanden  mogen geen griepprik krijgen.

Uitstellen van de prik is beter voor:

 • Mensen die koorts hebben. In dat geval moet u de griep- of pneumokokken prik pas halen als u geen koorts meer heeft. 
 • Mensen die nu een stootkuur prednison krijgen. U kunt het halen van de griepprik beter uitstellen tot na die stootkuur. Overleg hierover met uw huisarts.
 • Mensen voor wie binnen 48 uur na de vaccinatie een operatie staat gepland. Overleg met uw huisarts over het meest geschikte moment om de griep- of pneumokokken prik te halen.
 • Heeft u een bewezen allergie voor één van de bestanddelen van de griepprik, zoals een kippenei-eiwitallergie of tegen de antibiotica gentamicine of neomycine? Meestal kunt u dan gewoon de griepprik krijgen. Behalve als u bekend met een anafylactische reactie.
 • Overleg voor de pneumokokken vaccinatie met uw specialist als u chemotherapie krijgt of recent een beenmergtransplantatie heeft gehad.
 • Heeft u klachten passend bij covid? Dan graag een covid test doen voordat u naar de praktijk komt!

Ik heb in korte tijd een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie voor griep, pneumokokken en corona. Kan het kwaad om deze vaccinaties kort na elkaar te ontvangen?
Nee. Het kan geen kwaad om deze vaccinaties in korte tijd te ontvangen. Ons afweersysteem kan op meerdere vaccins tegelijk reageren. Het heeft geen effect op de werking of de veiligheid wanneer vaccins in korte tijd worden gegeven. Ook baby’s krijgen in korte tijd meerdere vaccinaties tegen verschillende ziektes om hen goed te beschermen.

Waarom kan ik de griep- en pneumokokken vaccinatie en coronavaccinatie niet op dezelfde locatie halen?
Het zijn twee verschillende vaccinaties. De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)zet de coronavaccinatie en de huisarts de griep- en pneumokokkenprik.

Ik mag niet worden geprikt in mijn arm,  kan ik de vaccinatie op een andere plek krijgen?
Ja, bijvoorbeeld uw beenspier of bilspier.

Ik wil geen gebruik maken van de griep- of pneumokokken vaccinatie,  wil de praktijk dit weten?
Indien u geen gebruik wilt maken van de griep vaccinatie, en uit ons jaarlijkse oproep systeem verwijderd wilt worden, dan verzoeken wij u de brief te retourneren aan de praktijk. Wanneer u gebruik wilt maken van alleen de pneumokokken vaccinatie kunt u gewoon naar de afspraak komen en daar aangeven dat u geen griepvaccinatie wilt.

Wat zijn de bijwerkingen/ kan ik ziek worden van de griep- of pneumokokken vaccinatie.
De griep- en pneumokokkenprik is een veilig vaccin. Het geeft weinig bijwerkingen. De plaats van de prik op uw arm kan pijnlijk, rood of dik worden. Dit gaat binnen enkele dagen vanzelf over. Soms voelen mensen zich de dag na de griepprik niet lekker. Ze hebben soms hoofdpijn of weinig energie.
Dit is dan geen griep. Het is een normale reactie van het lichaam op de prik. Van de griepprik zelf kunt u géén griep krijgen. In de griepprik zit geen levend virus.

Ik heb geen oproep maar zou wel graag de griep- of pneumokokken vaccinatie willen krijgen.
U mag contact opnemen met de praktijk na 10-11-2022, we kunnen hierna een inschatting maken of er nog griep vaccinaties over zijn. Een griep- of pneumokokkenvaccinatie is voor eigen kosten als u niet in een risicogroep valt.

Staat uw vraag hier niet tussen? Kijk voor extra informatie op een van onderstaande websites. Mocht het antwoord op uw vraag hier ook niet tussen staan, neem dan contact op met de praktijk.

Vragen en antwoorden griepprik | RIVM
Vragen en antwoorden over de pneumokokkenprik | RIVM

Publicatiedatum: 12-10-2022